Uit de Toon

Uit de Toon in C-oncert: Klank en Luchtspel

Een samenwerkingsproject van Kunst met Plezier met de Nederlandse Fluit Academie

 

Een groep mensen met een verstandelijke beperking van Cordaan in Amsterdam Noord en van Zorgboerderij Ons Verlangen in Zunderdorp met ervaring en/of grote interesse in het maken van muziek, gaan tijdens 4 workshops van ieder een dagdeel hun muzikale mogelijkheden verder verkennen en ontwikkelen. Jeannette Landré zal vooraf de fluitisten van het Neflac een workshop geven: hoe begeleidt je in deze context mensen met een licht verstandelijke beperking. Samen met Maud de Leeuw gaat zij gedurende de workshops die daarop volgen dit proces verder begeleiden. Met een buddy uit het ensemble gaan de deelnemers op zoek naar de essentie van de fluitmuziek. Hoe zet je wind, adem en lucht om in klank. Hoe maak je daar muziek van. Hoe laat je de wind en de ziel spreken via de schoonheid van muziek. Iets mooiers is nauwelijks denkbaar.

Datum afsluitend concert: 18 maart 2018 van 16.00 -17.00 uur in de Buiksloterkerk, Buiksloterpad 10 Amsterdam Noord. Zaal open: 15.30 uur.

       

De Nederlandse Fluit Academie

  De Nederlandse Fluit Academie (Neflac) werd door Suzanne Wolff  en Emily Beynon (solo fluitiste Koninklijk Concertgebouworkest) opgericht. Neflac zet zich sinds 2009 in voor muzikale talentontwikkeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar en jonge professionals tot 30 jaar door middel van cursussen, coaching & concerten. Jaarlijks participeren zo’n 150 deelnemers in hun activiteiten, spelen er 50 mee in de concerten en luisteren 2.500 mensen naar hun concerten. Hoewel de dwarsfluit het instrument is waar het bij Neflac om draait, speelt deze niet altijd de hoofdrol.

Omdat uit analyse blijkt, dat bepaalde jongeren niet vanzelfsprekend de weg naar muziek en het Nederlandse muziekleven weten te vinden, en ook niet naar het Neflac, gaat het Neflac actief op zoek naar hen, om ook jongeren met een beperking de kans te geven hun talent te ontwikkelen. Essentieel hierbij zijn: ontdekken, ontwikkelen, passie, plezier, ik – wij, kwaliteit, verbinden, samenwerken.

  Jeannette Landré

Jeannette Landré studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Adriaan Bonsel en Emile Biessen. Na een aantal jaren als solo piccoloïste bij het Residentie Orkest was ze jarenlang solofluitiste van het RadioSymfonie Orkest, de latere Radio Kamer Filharmonie. Ze soleerde in werken van Bach, Frank Martin, Edgar Varèse, Heinz Holliger en Sofia Goebaidoelina. Jeannette is vaste fluitiste van het Nederlands Blazers Ensemble en AskoISchönberg en is ook verbonden aan het nieuwe muzikanteninitiatief Ludwig. Zij speelt kamermuziek in allerlei adhoc ensembles en speelde jarenlang in het Reicha-Blaaskwintet.

Jeannette maakt graag muziektheater voor kinderen. In samenwerking met bevriende musici maakte zij de voorstellingen “Pasta met Rode Saus”, “Herrie in de Tent “ en “De Betoverde Tuin ”.
Voor Stichting Ranjaconcerten maakt ze samen met muziektherapeuten muziek met en voor kinderen met een beperking. Jarenlang speelde zij met “De Regenboogboom” voor kinderen in ziekenhuizen. Met Ludwigmusici ontwikkelt zij een muziekproject voor demente ouderen.  In 2016 gaf zij op initiatief van St. Kunst met Plezier workshops aan mensen met een verstandelijke beperking van instituut Breidablick.

                  

          

 

 

Nog meer Uit de Toon in C-oncert:

Uit de Toon in C-oncert: de Fluit van Assisi 1, 2 en 3 juni 2018

Een muzikale reis door het Italië van de 17e eeuw met het Helianthusensemble uit Italïë.

Een project in samenwerking met het Festival Oude Muziek Nu in Hoorn, met de Keyserkerk in Middenbeemster, woonwerkgemeenschap Breidablick, de scholen OSG , de Parcival en ’t Palet (Grootebroek) in Hoorn e.o. en het bewonerskoor van Leekerweide.

Binnenkort meer hierover op deze site.

 

 

 

 

Uit de Toon I en II: In de Gouden Eeuw

Orioncollege  Amsterdam Zuidoost, november-december 2014, Juni 2015

Bij dit project hebben leerlingen van het college, in het kader van het jaarthema van de school “de Gouden Eeuw” kennis gemaakt met de opera van Purcell: Dido en Aeneas. Ze leerden het verhaal kennen en toepassen op de figuren van de Nachtwacht van Rembrandt. Het resultaat was een presentatie in centrum No Limit waarbij het filmpje werd vertoond waarin de leerlingen het verhaal van Dido en Aeneas in eigen stijl naspeelden. Met ritmes en bijbehorende Rap werd verteld hoe het meisje Saskia van de Nachtwacht, Dido uit haar sombere stemming wist te bevrijden en zo kreeg dit verhaal een verrassend happy end.

Uit de Toon III

Orioncollege Amsterdam Zuidoost, juli 2016. Hierbij kozen de leerlingen hun eigen ritmes en thema’s. Met behulp van locaties, materialen en de kleuren in het schoolgebouw kwamen de leerlingen wederom tot eigen composities.

Inmiddels is er een vaste groep leerlingen die blijft meedoen en waar zich bij ieder project weer nieuwe leerlingen aansluiten.