Uit de Toon

 

Uit de Toon in C-oncert: de Fluit van Assisi 1, 2 en 3 juni 2018

  Allegra and the Flute from Assisi

  

Kunst met Plezier heeft het Helianthusensemble uit Italië uitgenodigd om naar Nederland te komen en om de muziek van Giovanni Battista Buonamente onder de aandacht te brengen van mensen met een verstandelijke beperking en van het Noordhollands publiek. Fluitiste Laura Pontecorvo (2e van links op de foto beneden) onderzocht de ontwikkeling van de fluit gedurende de overgangsperiode van Renaissance naar Barok in de 17e eeuw. Een van de blaasinstrumenten die zij ontdekte liet zij nabouwen en noemt zij De Fluit van Assisi. Het Helianthusensemble werd opgericht om deze muziek nieuw leven in te blazen. En zullen de musici laten klinken op 1, 2 en 3 juni voor publiek in de Oosterkerk in Hoorn en de Keyserkerk van Middenbeemster

Het is een project in samenwerking met het Festival Oude Muziek Nu in Hoorn, met de Keyserkerk in Middenbeemster, woonwerkgemeenschap Breidablick, de scholen OSG , de Parcival en ’t Palet (Grootebroek) in Hoorn e.o. en het bewonerskoor van Leekerweide.  En het wordt mede dankzij de omarming van dit project door het  Festival een extra bijzondere muzikale reis door het Italië van de 17e eeuw.

Vrijdag 1 en zaterdag 2 juni 2018 staan dus in het teken van de samenwerking met het Festival Oude Muziek Nu in Hoorn.   voor  programma, kaartverkoop en voor de benefietactie die het Festival Oude Muziek Nu organiseert voor Kunst met Plezier: https://oudemuzieknu.nl/2018/03/01/home/

Wie doen mee?  75 Leerlingen van middelbare – en basisschool, leerlingen van de speciale school en daarnaast  15 zangers van bewonerskoor Leekerweide krijgen les van de leden van het Italiaanse Helianthusensemble. Mensen met en zonder een verstandelijke beperking zullen kennismaken met het wezen van deze fluit: wind, adem, lucht, klank. Na een workshop van anderhalf uur geven zij samen met het ensemble een concert waarna een concert volgt van het ensemble alleen.

Het geheel speelt zich voor het grootste deel af in de stad Hoorn, met zijn prachtige 17e eeuwse gebouwen en huizen.  Onder andere zal het bewonerskoor van Leekerweide na een workshop van het Helianthusensemble en een gezamenlijke presentatie,  Om 17.15 uur volgt het officiële Concert van het Helianthusensemble. Na dit concert zullen twee ensembleleden de opening van de (besloten) preview tentoonstelling VOC-bloemen van Dennis Atjak opluisteren met een kort stukje openingsmuziek.

Voor het gehele concertprogramma klik Programma concert Fluit van Assisi 2018

Op zondag 3 juni verlaten Helianthus  en Kunst met Plezier het festival. Dan komen wij naar Middenbeemster en gaan werken met bewoners van Breidablick i.s.m. De Keyserin Organiseert en Breidablick zelf.

In de prachtige Keyserkerk te Middenbeemster zullen de bewoners van Breidablick  een workshop volgen met de musici van het Helianthusensemble en hun concert openen met een gezamenlijke presentatie.

Agenda 

Vrijdagochtend 1 juni 2018

10:00 -12:00 uur       klas Parcivalschool en OSG Hoorn samen met s.o. het Palet uit Grotenbroek 45 min workshop 12:00 – 13:00 uur      concert van Helianthusensemble.

kosten: 5 euro

 Zaterdagmiddag 2 juni 

13.45 – 14.30           Workshop

14.30 – 15.00           Pauze

15.00 – 15. 30          Gezamenlijk concert

16.00 – 17.00         Twee Helianthus musici zullen om 16.15 spelen op de besloten preview expositie V.O.C Bloemen van Dennis Atjak. Meer info volgt.)

17.15 – 18.00           Concert Helianthus (Leekerweide is dan dus al klaar maar mag wel  blijven luisteren).

Kosten gezamenlijk concert 5 euro,  kosten concert Helianthus 17-18 uur : 10 euro

Kaartverkoop en de Benefiet-actie:    Via deze link vindt u alles over de Kaartverkoop en de Benefiet-actie  door het festival Oude Muziek Nu Hoorn voor Kunst met Plezier   https://oudemuzieknu.nl/kaartverkoop/

 

Zondagmiddag 3 juni 2018

13.30- besloten workshop Breidablick/Helianthus

16.15 – 16.40 uur     Open Gezamenlijk concert Helianthusensemble en deeln. Breidablick

16.50 – 17.50 uur      Concert Helianthusensemble

Kaartverkoop Middenbeemster nog niet gestart. info volgt

DE KEYSERIN ORGANISEERT

 

Mede mogelijk gemaakt door:

  

en vele anderen: https://oudemuzieknu.nl/2018/03/01/home/

Uit de Toon in C-oncert: Klank en Luchtspel

Een samenwerkingsproject van Kunst met Plezier met de Nederlandse Fluit Academie

Een groep mensen met een verstandelijke beperking van Cordaan in Amsterdam Noord en van Zorgboerderij Ons Verlangen in Zunderdorp met ervaring en/of grote interesse in het maken van muziek, hebben tijdens 4 workshops van ieder een dagdeel hun muzikale mogelijkheden verder verkend en ontwikkeld. Jeannette Landré heeft ter voorbereiding de fluitisten van het Neflac een dag lang een workshop gegeven: hoe begeleidt je in deze context mensen met een licht verstandelijke beperking.  Met een buddy uit het ensemble gingen de deelnemers op zoek naar de essentie van de fluitmuziek. Hoe zet je wind, adem en lucht om in klank. Hoe maak je daar muziek van. Hoe laat je de wind en de ziel spreken via de schoonheid van muziek. Iets mooiers is nauwelijks denkbaar.

Datum afsluitend concert: 18 maart 2018 van 16.00 -17.00 uur in de Buiksloterkerk, Buiksloterpad 10 Amsterdam Noord. Zaal open: 15.30 uur.

De Nederlandse Fluit Academie

  De Nederlandse Fluit Academie (Neflac) werd door Suzanne Wolff  en Emily Beynon (solo fluitiste Koninklijk Concertgebouworkest) opgericht. Neflac zet zich sinds 2009 in voor muzikale talentontwikkeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar en jonge professionals tot 30 jaar door middel van cursussen, coaching & concerten. Jaarlijks participeren zo’n 150 deelnemers in hun activiteiten, spelen er 50 mee in de concerten en luisteren 2.500 mensen naar hun concerten. Hoewel de dwarsfluit het instrument is waar het bij Neflac om draait, speelt deze niet altijd de hoofdrol.

Omdat uit analyse blijkt, dat bepaalde jongeren niet vanzelfsprekend de weg naar muziek en het Nederlandse muziekleven weten te vinden, en ook niet naar het Neflac, gaat het Neflac actief op zoek naar hen, om ook jongeren met een beperking de kans te geven hun talent te ontwikkelen. Essentieel hierbij zijn: ontdekken, ontwikkelen, passie, plezier, ik – wij, kwaliteit, verbinden, samenwerken.

Jeannette Landré

Jeannette Landré studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Adriaan Bonsel en Emile Biessen. Na een aantal jaren als solo piccoloïste bij het Residentie Orkest was ze jarenlang solofluitiste van het RadioSymfonie Orkest, de latere Radio Kamer Filharmonie. Ze soleerde in werken van Bach, Frank Martin, Edgar Varèse, Heinz Holliger en Sofia Goebaidoelina. Jeannette is vaste fluitiste van het Nederlands Blazers Ensemble en AskoISchönberg en is ook verbonden aan het nieuwe muzikanteninitiatief Ludwig. Zij speelt kamermuziek in allerlei adhoc ensembles en speelde jarenlang in het Reicha-Blaaskwintet.

Jeannette maakt graag muziektheater voor kinderen. In samenwerking met bevriende musici maakte zij de voorstellingen “Pasta met Rode Saus”, “Herrie in de Tent “ en “De Betoverde Tuin ”.
Voor Stichting Ranjaconcerten maakt ze samen met muziektherapeuten muziek met en voor kinderen met een beperking. Jarenlang speelde zij met “De Regenboogboom” voor kinderen in ziekenhuizen. Met Ludwigmusici ontwikkelt zij een muziekproject voor demente ouderen.  In 2016 gaf zij op initiatief van St. Kunst met Plezier workshops aan mensen met een verstandelijke beperking van instituut Breidablick.

 

Uit de Toon I en II: In de Gouden Eeuw

Orioncollege  Amsterdam Zuidoost, november-december 2014, Juni 2015

Bij dit project hebben leerlingen van het college, in het kader van het jaarthema van de school “de Gouden Eeuw” kennis gemaakt met de opera van Purcell: Dido en Aeneas. Ze leerden het verhaal kennen en toepassen op de figuren van de Nachtwacht van Rembrandt. Het resultaat was een presentatie in centrum No Limit waarbij het filmpje werd vertoond waarin de leerlingen het verhaal van Dido en Aeneas in eigen stijl naspeelden. Met ritmes en bijbehorende Rap werd verteld hoe het meisje Saskia van de Nachtwacht, Dido uit haar sombere stemming wist te bevrijden en zo kreeg dit verhaal een verrassend happy end.

Uit de Toon III

Orioncollege Amsterdam Zuidoost, juli 2016. Hierbij kozen de leerlingen hun eigen ritmes en thema’s. Met behulp van locaties, materialen en de kleuren in het schoolgebouw kwamen de leerlingen wederom tot eigen composities.

Inmiddels is er een vaste groep leerlingen die blijft meedoen en waar zich bij ieder project weer nieuwe leerlingen aansluiten.